Traditionel Kinesisk Medicin

Traditionel kinesisk medicin er tusinde år gammelt og har kun ændret sig lidt gennem årene. Det basale koncept er, at der er en vital kraft i os alle – kaldet Qi, som strømmer gennem kroppen. 

Enhver ubalance over for Qi kan forårsage sygdom. Denne ubalance menes oftest at være forårsaget af en ændring af de modsatte og komplementære kræfter, Yin og Yang. 

Gamle kinesere troede på, at mennesket er et mikrokosmos af det større univers og derfor forbundet med naturen og er underlagt dens kræfter.

TCM behandling forsøger at gendanne denne balance gennem behandling, der er specifik for den enkelte patient, med hvilken ubalance der er i kroppen. 

Det menes, at for at få balancen igen, skal du opnå balancen mellem de indre organer og de ydre elementer af jord, ild, vand, træ og metal (de 5 elementer)

Akupunktur udføres ved at trænge ind i huden med hårtynde, faste, metalliske nåle, som derefter aktiveres gennem blide og specifikke bevægelser af udøverens hænder eller med elektrisk stimulering.

Når jeg tænker over mit ophold i Beijing, er mystikken ikke så mystisk, de lever lidt efter devisen, at det er bedst at holde tingene/kroppen i balance – bl.a. lagde vi mærke til, at hvis man spiste kold mad – drak man varm the til og omvendt, spiste man varm mad, drak man lunken vand (aldrig kold). 

Det er vigtigt, at få nok søvn hvis man skal yde om dagen. 

På det hospital hvor vi studerede i 14 dage oplevede vi rigtig ofte, at folk ønskede få behandlinger inden en ferie eller inden vinteren, inden man ønsker børn, inden store begivenheder eller lignende, for de ikke ønsker at blive syge, eller har tid til det i den forestående tid. Jeg har selv forbygget pollenallergi ved en person der var meget hårdt ramt, med succes.

Maden de spiser betyder også noget – de spiser meget fisk og grøntsager, som er vendt på panden eller et hurtigt opkog, da det gør det nemmere at fordøje. 

Cupping

Cupping har udviklet sig meget gennem tiden.
Det blev oprindelig brugt til at suge gift ud af kroppen efter et slangebid eller ved hudlæsioner, og det var hule dyrehorn der blev brugt til dette.
Horn udviklede sig til bambuskopper der til sidst blev erstattet af glas, som vi kender i dag.
De tidligste skrifter der nævner cupping er fra år 28.
Et kinesisk ordsprog lyder: “Akupunktur og cupping og mere end halvdelen af de syge kureret”.
Kinesisk medicin indikerer at cupping løsner op for stagnation af blod og qi.

Den vestlige vs. østlig medicin

Den græske læge Hippokrates regnes for at være den vestlige medicins far.

I Antikkens Grækenland var behandling af sygdom et religiøst anliggende. Lægeguden var Apollon, søn af Zeus. Meget af lægearbejdet overlod han til hans søn og han til hans børn, heriblandt datteren Hygieia, der stod for renlighed og har lagt navn til hygiejne.

De syge kom til Asklepios-templerne for at blive helbredt ved en blanding af lægekunst og religiøse besværgelser. 

Hippokrates(460-375 f.v.t) fastslog at sygdom skyldes naturlige årsager og ikke gudernes vrede. 

Sygdom var efter hans overbevisning en ubalance mellem legemsvæsker (blod, gul og sort galde og slim)

Dette blev over tid parret med de 4 elementer (luft, ild, jord og vand) 

Den vestlige medicin og den kinesiske medicin havde altså i deres begyndelse mange ligheder.